logo

Organic Village

 

Η Εταιρία

Το Βιολογικό Χωριό

Προϊόντα

Ελ-3Π

Ισολογισμοί - Ανακοινώσεις

Πιστοποιήσεις

Photo Gallery

Επικοινωνία

Αναφορές στο διαδίκτυο

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΑΣ

Ο ΚΕΦΑΛΑΣ αποτελεί ένα Δημοτικό  Διαμέρισμα  του δήμου ΘΕΡΑΠΝΩΝ, το  οποίο  απέχει 14 χλμ από την Σπάρτη και βρίσκεται στους πρόποδες του Πάρνωνα .  Το όνομα του τωρινού δήμου, όπως φυσικά και του παλαιότερου που βρισκόταν στην ίδια περίπου περιοχή, προήλθε από την αρχαία πόλη της Λακωνίας, Θεράπνες . Στην αριστερή όχθη του Ευρώτα και νοτιοανατολικά της Σπάρτης κατά τους μυθικούς και προϊστορικούς χρόνους βρισκόταν η πόλη Θεράπναι ή Θεράπνη, η οποία κατά την παράδοση, πήρε το όνομα της  από την κόρη του αυτόχθονου  Λέλεγα, πρώτου βασιλιά της Λακωνικής. Ήταν κτισμένη πάνω σε λόφο, όπου υπήρχε ιερό του Μενελάου και η λοφοσειρά είχε ονομασθεί Μενελάϊο. Επίσης, υπήρχε ιερό της Ελένης που κατά τον Ηρόδοτο οι μητέρες πήγαιναν για θεραπεία τα δύσμορφα  παιδιά τους . Λέγεται, ότι εκεί είχαν ταφεί η Ελένη και ο Μενέλαος. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, ήταν κέντρο συναθροίσεως των Σπαρτιατών.

O  Κεφαλάς βρίσκεται σε  υψόμετρο 400  μέτρων  .Έχει  ήπιο  μεσογειακό  κλίμα  και  οι πρώτες  μαρτυρίες για εγκατάσταση κατοίκων, ξεκινούν από την εποχή των ενετών . To χωριό είναι αμφιθεατρικά κτισμένο  με γραφικά  σοκάκια και  θέα προς  τον Ταΰγετο. Στην σημερινή του μορφή  άρχισε να  φτιάχνεται γύρω στο 1835 που σύμφωνα με την  τότε απογραφή είχε  33 κάτοικους, ενώ μια προηγηθείσα απογραφή οικισμών και πληθυσμού από τους Βενετούς, ως κατακτητές της Πελοπονήσσου,  το 1750, αναφέρει πως ο Κεφαλάς τότε είχε 24 κατοίκους. Με μια μάτια  στην δημογραφική – πληθυσμιακή   εξέλιξη  του χωριού, από το 1940 έως το 1950, είχε περίπου 450 κάτοικους . Η ανεργία και οι  δυσκολίες  που ακολούθησαν την κατοχή και τον εμφύλιο  οδήγησαν τους νεότερους στην μετανάστευση  και στην αναζήτηση  καλύτερης τύχης  στην Η.Π.Α , Καναδά , Αυστραλία . Την  δεκαετία  1981  - 1991  είχαμε  μια  πληθυσμιακή  αύξηση  γύρω 2,50 % και ο σημερινός  πληθυσμός  είναι  320 κάτοικοι  .

 ΟΙ κάτοικοι του  ανέκαθεν ασχολιόντουσαν  με την γεωργία και την κτηνοτροφία .   H  βιολογική γεωργία ξεκίνησε  το 1995  με παρότρυνση του τότε προέδρου της κοινότητας και ιδρυτικού μέλους  της ομάδας παραγωγών, Αθανάσιου Μαλτέζου. Ξεκινώντας, εντάχθηκε σχεδόν το σύνολο των  καλλιεργητών του χωριού στη βιολογική γεωργία με  αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο μοναδικός  <<θύλακας  βιολογικής  γεωργίας>> στην Ελλάδα . Στην συνέχεια , το ενδιαφέρον για  παραγωγή βιολογικών προϊόντων επεκτάθηκε και στην κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα  μεγάλος αριθμός  κτηνοτροφών της  περιοχής να ενταχθούν με την σειρά τους στην βιολογική  κτηνοτροφία. Απόρροια  όλων των παραπάνω είναι το γεγονός  ότι αυτή τη στιγμή  το 40% του συνολικού πληθυσμού του χωριού αποτελείται από κατοίκους κάτω των 45 χρόνων, οι οποίοι έχουν προβεί σε επενδυτικά σχέδια βελτίωσης, καθώς εντάχθηκαν στο « Πρόγραμμα Νέων Αγροτών».

Τα Κίνητρα

Τα κίνητρα που οδήγησαν στην ένταξή μας σε αυτού του είδους την καλλιέργεια ήταν:

  1. Το καθαρότερο περιβάλλον
  2. Η καλύτερη υγεία    (  αγροτών  - καταναλωτών  )
  3. Το ποιοτικό προϊόν (άρα και πιο επιθυμητό από το καταναλωτικό κοινό)
  4. Μεγάλο ρόλο έπαιξε, επίσης η ύπαρξη αρκετών νέων στο χωριό και αντίστοιχα, οι νέες ιδέες τους!

English uk  

Πρόγραμμα επιχορηγούμενο από την Ε.Ε.
Καν. 867/08 – Δράση Εii1 -6 – του εγκεκριμένου προγράμματος με την αριθμ. 286827/31-3-09 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων